Online biztonság: Milyen böngészőt használsz?

Könnyű belátni, hogy az utazás biztonsága attól is függ, hogy milyen eszközt, járművet használunk. Ha az internet "utjain" közlekedünk akkor is gondolnunk kellene arra, hogy milyen böngészőt használunk. Ráadásul ebben az esetben nem feltétlenül a pénztárcánk korlátozza a választást hiszen a legtöbb böngésző "ingyenes". Általános, hogy ezzel a kérdéssel a többség nem foglalkozik. Használja azt amit kap az operációs rendszerrel vagy maximum ismeretség, reklám alapján telepit valami mást. Csak nagyon kevesen választanak tudatosan és már gondolkodnak akkor legfeljebb a sebesség miatt teszik, a biztonságra alig figyelnek.

A kinálat nem kicsi és ha kicsit jobban körbejárjuk akkor bizony könnyen lehet, hogy kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb, biztonságosabb browser is találunk annál amit egyébként használunk.

Biztosan nem mondok azzal újat, hogy a weboldalak böngészése során rengeteg információt "gyűjtenek" a látogatóról. Ezek jelentős része a weboldal működéséhez nem szükséges, kizárólag a weboldal üzemeltetőjének illetve a böngésző fejlesztőjének üzleti érdekit szolgálják. Jó esetben csak azt és nem egyéb törvénytelen, etikátlan célokat, de ezekkel itt most nem foglalkoznék.

Mondhatjuk, hogy ezek nem zavarnak, hogy gyűjtse hiszen ezeknek közvetlen kárát nem érzékeljük a legtöbbször. Azonban ne feledje senki, hogy ezeknek a adatoknak a felhasználásával jelentősen befolyásolható minden egyes ember élete. Hogy hogyan arra vonatkozóan sok könyv, kutatási anyag érhető el.

Az sem igaz, hogy közvetlenül nem okoznak ezzel kárt! Ezek az adatáramlások egyrészt számítási kapacitást kötnek le a gépünkben amitől a gépünk "lassul" és az adatok továbbítása pedig csökkenti a szabad sávszélességet és ha például nem korlátlan az internet használatunk (például mobilhetünk van) akkor az általunk, saját részre felasználható adatmennyiségünk is csökkenni fog. Ha úgy tetszik fizetünk azért, hogy más saját üzleti céljára adatot szállítsunk.

Ha most azt gondolja bárki, hogy ez nem jelentős akkor ide egy saját adat.

Brave böngészőt használva láthatjuk az adatokat is. Ezt használtam és csak Facebook-ot nyitottam meg. 2 óra használat után 491 követő és reklám lett letiltva ami 9,6 megabájt adatforgalommal járt volna és 25 másodperc idő megtakarítást jelentett az itthoni internethasználat mellett. Minél több weboldalt nyitunk meg annál nagyobbak lesznek ezek a számok és lehet hogy 2 órából 25 másodperc elenyészőnek tünik, de ezek egy havi használat mellett több száz megabájtnyi adatforgalmat jelentenek ami például egy 5 gigabájtos mobilnet előfizetésben már számottevő.

Lényegében ezzel a költséggel szponzoráljuk a fenti példánál maradva a Facebook birodalmat. Időnket és pénzünket is odaadjuk.

A példa sajnos nem ad teljes képet, mert például a sokak által használt Google Chrome böngésző weboldal látogatás mellett önmagában a Google-t is folyamatosan kiszolgálja adatokkal. Tehát ha azzal néztem volna a fenti példát akkor bizony a számok akár a kétszeresük lehetett volna.

Nem tudom ki hogy van vele, de én nem szeretném egyik céget sem a saját időmmel, gépkapacitásommal, sávszéleségemmel és pénzemmel támogatni. Ha szolgáltatás jó akkor szívesen fizetek érte és akkor tudom miért fizettem és mit várhatok el. Az ingyen szolgáltatott megoldások esetében a több száz oldal feltétel áttekinthetetlen és láthatóan sokkal többe kerül.

Vannak olyan online szolgáltatások, weboldalak melyek nem minden böngészőben képesek helyesen működni. Ilyen esetben sok választás nincs sajnos.

Általában érdemes ezeket megnézni:

Firefox

Microsoft Edge

Barve

Opera

Safari (MAC)

Én Safari és Brave mellett döntöttem, de időről - időre változik a kinálat. Érdemes időnként körbenézni.